zaterdag 19 april 2014

Oproepjes GeboorteBeweging: AMK-melding bij afwijken richtlijn - Poliklinisch bevallen met medische indicatie

*OPROEPJES*

Hieronder volgen 2 vragen van de GeboorteBeweging, het betreft: 
- (dreigende) AMK-melding bij afwijken van de richtlijn
- (on)mogelijkheid om met een medische indicatie poliklinisch te bevallen

1: De afgelopen maanden zijn er bij de GeboorteBeweging meerdere meldingen van vrouwen geweest die te maken kregen met een AMK-melding, of dreiging hiervan door een gynaecoloog omdat zij besloten af te wijken van de standaard richtlijnen, bijvoorbeeld door met een medische indicatie thuis te willen bevallen.

Het op deze manier onder druk zetten van moeders is een grove schending van de WGBO (wet geneeskundige behandelingsovereenkomst). De GeboorteBeweging gaat dit probleem onder de aandacht brengen bij de betrokken organisaties (waaronder de beroepsgroep van gynaecologen, de NVOG). Om dit goed te doen willen we graag weten hoe vaak dit voorkomt.

Heb jij in 2013-2014 te maken gehad met een (dreigende) AMK-melding omdat je af wilde wijken van het standaard beleid in het ziekenhuis of bij een verloskundige? Ben je op andere manier onder druk gezet om het standaard beleid in de zwangerschap, tijdens de bevalling of kraamperiode te volgen? Mail dan asjeblieft je ervaring naar info@geboortebeweging.nl

2: Er komen met grote regelmaat klachten bij de GeboorteBeweging binnen van moeders die ervoor willen kiezen om met een medische indicatie poliklinisch te bevallen. Hun verloskundige staat achter deze keuze, maar in het ziekenhuis zijn ze niet welkom, tenzij ze onder de hoede van de gynaecoloog willen bevallen. Ook dit probleem willen we bespreken met de verantwoordelijke beroepsgroepen. Heb jij, als moeder of als verloskundige, een dergelijke ervaring? Mail ook dan je ervaring naar info@geboortebeweging.nl

Uiteraard zullen alle emails discreet worden behandeld. We zullen geen persoonlijke informatie doorgeven aan anderen, je gegevens zullen enkel en alleen gebruikt worden om een beeld van de situatie in Nederland te schetsen. Alleen met jullie hulp kunnen we de stilte doorbreken!
Geen opmerkingen:

Een reactie posten