Het was volop in het nieuws de afgelopen weken, het kabinet heeft het hoofd gebogen over een nieuw zorgakkoord. De term 'vrije artsenkeuze' kwam hierbij regelmatig voorbij. Niet alleen deze ontwikkeling heeft gevolgen voor de geboortezorg, er speelt méér. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de zwangeren van Nederland?
De vrije artsenkeuze
In Nederland zijn in de basis zorgverzekering twee opties mogelijk: een naturapolis en een restitutiepolis. Wat is het verschil?
Bij een naturapolis heeft de verzekeraar contracten met een aantal zorgverleners. Neem je zorg af bij een verloskundige, gynaecoloog, kraamzorginstantie of ziekenhuis dat een contract heeft met jouw zorgverzekeraar, dan wordt de zorg volledig vergoed door de verzekeringsmaatschappij.
Natuurlijk mag je dan nog steeds zelf je verloskundige of ziekenhuis kiezen, ook als zij geen contract met jouw verzekeraar hebben. Maar dat zal bij een naturapolis wel betekenen dat je 50-20% van de kosten zelf zult moeten betalen. En zeker als je met het ziekenhuis te maken krijgt kunnen die kosten hoog oplopen. Dit probleem lijkt makkelijk te omzeilen door voor een duurdere restitutiepolis te kiezen. Maar ook daar loop je het risico met een dergelijke hoge rekening geconfronteerd te worden. Wat 'marktconforme tarieven' zijn staat nergens vastgelegd, dat kan de verzekeraar dus zelf bepalen. En als zij in de contracten voor verloskundigen afgesproken hebben dat ze een dubbeltje betalen, dan zal dat voor hen het marktconforme tarief zijn. Vraagt jouw verloskundige een kwartje voor haar werk, dan zul je dus evengoed zelf het verschil bij moeten leggen.
Al met al heb je op basis van het zorgakkoord strikt gezien straks nog steeds de keuze om zelf je arts, verloskundige of kraamverzorgende te kiezen, maar de financiële factor zal die keuze voor een groot deel van de vrouwen gaan beïnvloeden.
In de geboortezorg speelt echter nog iets, wat de keuzevrijheid van vrouwen een stuk meer zal gaan beïnvloeden. En dat is het zogenaamde 'integrale tarief'. Momenteel worden verloskundigen en gynaecologen nog apart betaald, elk voor de zorg die zij de zwangere geven. Maar dat gaat, onder grote druk van de verzekeraars, veranderen. Zij willen dat er zo snel mogelijk een 'integraal tarief' komt. Verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgenden moeten zich samenvoegen in 1 grote regionale organisatie. Deze organisatie moet bestaan uit minimaal 1 ziekenhuis, en verloskundige praktijken en kraamzorginstanties die in de regio veel met dit ziekenhuis samenwerken. Per zwangere zet de verzekeraar dan een grote pot geld in dat samenwerkingsverband, en de gynaecologen, verloskundigen en kraamverzorgsters moeten onderling maar uit gaan vechten hoe de pot verdeeld wordt. Niet meteen iets waar ik me als moeder druk over moet maken zou je op het eerste gezicht denken. Tot je met de gevolgen geconfronteerd wordt. Want hoe gaat het straks als je als zwangere zorg wilt van 2 verschillende samenwerkingsverbanden? De meeste vrouwen kiezen er voor om zorg af te nemen van de verloskundige om de hoek, en het ziekenhuis het meest dichtbij. Maar er is een groeiende groep kritische moeders, die goed weet wat ze wil, en bereid is daarvoor verder te kijken dan haar eigen regio. Moeders die kiezen voor een verloskundige uit een stad verderop, omdat deze wél een-op-eenzorg geeft, die in haar eigen regio niet geboden wordt. Moeders die een vroedvrouw willen die continue baringsbegeleiding geeft, die niet weggaat bij 4 centimeter ontsluiting maar zo lang als nodig bij de barende blijft om haar soms letterlijk te ondersteunen. Of moeders die een ziekenhuis willen waar ze wél in bad kunnen bevallen. Moeders die een ziekenhuis kiezen wat al wel de nieuwe, familievriendelijke keizersnede aanbiedt, zodat ze hun baby na de geboorte lekker bij zich kunnen houden. Wat moeten deze moeders als ze een verloskundige buiten de regio, maar een ziekenhuis uit hun eigen regio willen? Of omgekeerd, tijdens hun zwangerschap een verloskundige uit hun eigen regio willen, maar voor een geplande keizersnede graag naar een andere regio willen?
Nu al zijn er steden waar je als zwangere weinig keus hebt, omdat verloskundigenpraktijken verdeeld worden over postcodegebieden of wijken van de stad. Daadwerkelijk jouw eigen verloskundige of ziekenhuis kunnen kiezen wordt straks nog een veel groter probleem, want de verzekeraar kijkt niet verder dan jouw eigen regio lang is. Wil je als moeder, goed doordacht, daadwerkelijk kiezen wat de beste zorg voor jou en je baby is, dan gaat de portemonnee een belangrijke rol spelen. De marktwerking, verloskundigen en ziekenhuizen die daadwerkelijk goede zorg leveren, is een farce, want veel ouders die deze zorg dolgraag wensen zullen het niet op kunnen hoesten. Hoeveel valt er straks voor jou daadwerkelijk te kiezen?
Wil jij zélf blijven beslissen welke verloskundige je zwangerschap begeleidt, of in welk ziekenhuis je bevalt? Laat jouw stem horen en teken de petitie: http://petities.nl/petitie/geef-de-zwangere-een-stem-in-de-geboortezorg
Jouw bijdrage aan dit blog is zeer welkom! Wil je je ervaringen delen, je zorgen uiten of verbeterpunten aandragen? Heb je een nieuw artikel, of een al bestaande blogpost? Je bijdrage ontvangen we graag op actie@geboortebeweging.nl