vrijdag 2 mei 2014

Vrouwen, word wakker!

Vrouwen, word wakker!

Eigenlijk snap ik er niets van dat niet méér vrouwen het hele gedoe in de geboortezorg meer ter harte nemen. Misschien heb je (nog) geen kinderen, of (allang) gehad. Maar mensen, dit gaat over vrouwenrechten, over hoe vrouwen zelf keuzes maken, aangaande hun lijf, hun kind.

WAAROM denken we collectief in Nederland 'dat het allemaal wel meevalt', dat 'iedereen toch het beste voor heeft met de zwangere' en nog erger 'dat er toch ook zwangeren zijn die niet de juiste keuzes maken'. BAH wat een belerend stelletjes Hollandse wijsneuzen zijn we toch. De beste stuurlui staan al wal en weten vooral voor de ander wat het juiste is om te doen.

Gatver. Ik heb er schoon genoeg van. Helaas is er geen enkel ander land waar het qua bevallen beter gesteld is dan hier. Want naast de koppige starheid van een deel van deNederlanders hebben we ook een aantal geweldige eigenwijze mensen rondlopen. Dat dan weer wel.

En toch. Waarom is het zo dat vrouwen elkaar hierin dan vervolgens weer niet steunen? 'Ik ben het wel eens met het idee erachter, maar de toon waaróp moet anders'. 'Zo jaag je iedereen tegen je in het harnas'. 'Te emotioneel'. 'En de arme gynaecologen moeten het altijd maar ontgelden'. REDELIJK moet je zijn, tot je erbij neervalt en intussen de wereld om je heen instort.

Want een emotionele, kwade vrouw - dat is het ergste wat er is. Hysterie was een ziekte die bedacht was door de heren medici. Lees en huiver: http://en.wikipedia.org/wiki/Hysteria. Mysogynie is al duizenden jaren oud. En de patriarchale betutteling van de vrouw in onze genen verankerd.

Nu, ik ben het zat. Emotioneel en kwaad ben ik. Al een hele tijd. En ik roep alle vrouwen op om op te staan, voor zichzelf, haar zusters, haar dochters, kleindochters. En ik roep alle mannen op die vrouwen eren en liefhebben om voor hun vrouw, zuster, vriendin, dochter, kleindochter op te staan.

Het lijkt een klein iets, het tekenen van een petitie, en toch, het laat zien dat je erom geeft. We hebben nu 6000 handtekeningen, dit zouden er minimaal 60.000 moeten zijn. Of eigenlijk 6 miljoen.

Iedereen is geboren uit een moeder, zou jij niet willen dat die gebeurtenis het mooiste, meest bekrachtigende moment van haar leven zou moeten zijn? En een vrouw die gelooft in zichzelf, in haar lichaam, is dat niet de beste basis voor 'goed moederschap'? En een vader die zijn partner in haar kracht ziet baren, is dat voor hem en het gezin niet ook van belang? Zou 'het systeem' er niet op ingericht moeten zijn dat dit mogelijk gemaakt wordt? Dat elke zorgverlener zich dáárvoor inzet, de beste bevalervaring mogelijk voor de vrouw, in belang van haar zelf, haar transformatie naar moeder, in het belang van de gezinsvorming, en daarom, vooral, in het belang van het kind?

Joyce

Teken ook de petitie 'Geef de zwangere een stem in de geboortezorg': http://petities.nl/petitie/geef-de-zwangere-een-stem-in-de-geboortezorg   
Wil je meeschrijven op dit blog? Stuur jouw blogpost dan naar actie@geboortebeweging.nl  

1 opmerking:

 1. Klopt. Daarom roep ik: “Vrouw, ga naar je hart, want we hebben jou nodig | Boodschap voor alle vrouwen”

  “Je bent een mooie vrouw maar dat boeit niet. Het gaat niet om de buitenkant. Het gaat nooit om de buitenkant. Het gaat om hoe je in het leven staat en het leven omarmt. Ik zie een façade uit bescherming. Aï... Dan is je gevoel op slot. Zit je in de afweer. Van bovenaf met pek gooien is veilig. Dat is je mannelijke deel, om te overleven. Ratio-verstand-mind-dat werk.
  “Je bent een vrouw maar alléén van buiten, op die manier. Niet in balans. Niet héél.
  “Ik wens je toe dat je de kou in je hart kunt smelten zodat de warmte met je in balans kan komen. Een lange weg, maar de moeite waard. JIJ bent de moeite waard. Vergeet dat nooit alsjeblieft. Aan een leuk snoetje hebbi niks. Aan een warm hart alles.
  “De wereld zal gered worden door de westerse vrouw”

  http://dagboekvaneenvreemdeling.blogspot.nl/2014/06/vrouw-ik-heb-je-nodig.html

  BeantwoordenVerwijderen