zondag 4 mei 2014

Jip en Janneke

Deze week zette het CPZ een lange brief met drie leidraden op hun website, deze brief is namens het CPZ naar minister Schippers van VWS gestuurd. 

Vandaag een kort blogje. Ik houd het bij de definitie van Integrale Zorg volgens het CPZ. Niet dat daar geen pagina's vol over geschreven kunnen worden, maar eigenlijk heeft het geen uitleg nodig. Eindelijk, na maar liefst bijna 3 jaar, is het het CPZ gelukt om een definitie van Integrale Zorg op papier te krijgen. En wat staat er dan? Lees en huiver:
"De term “Integrale (Geboorte) Zorg” staat voor het streven naar oriëntatie op de zorgvraag van de zwangere, waarbij door een constante evaluatie van de kwalitatieve uitkomsten en de cliëntervaringen de zorg kwalitatief beter, effectiever en doelmatiger wordt. Door uit te gaan van het perspectief van de zwangere en de beschikbare evidence-based kennis wordt de fragmentatie van het huidige aanbod georiënteerde zorgstelsel voorkomen en wordt continue, gecoördineerde en kwalitatief goede zorg geleverd. Van belang voor integrale zorg is dat de betrokkenen in planning, financiering en het verlenen van diensten een gedeelde visie hebben, gebruik maken van gecombineerde processen en mechanismen, waarbij verzekerd wordt dat het perspectief van de zwangere altijd centraal staat."  


Begrijp jij wat hierboven staat? Zou minister Schippers écht snappen wat er staat? Zou Chiel Bos, de "onafhankelijk" voorzitter van het CPZ deze definitie begrijpen? Snapte het NPCF, de organisatie die de belangen van moeders in het CPZ schijnt te vertegenwoordigen, wat hier stond voor ze akkoord gingen met het versturen van deze leidraden? Is er een gynaecoloog, verloskundige, ach, iemand in Nederland die weet wat deze tekst concreet betekent? Is er iemand die kan uitleggen hoe dit de babysterftecijfers, waar het ooit allemaal om begonnen is, gaat verbeteren? Als zulke vaagtaal de leiding moet geven aan de geboortezorg in Nederland, als dit het resultaat is van 3 jaar puzzelen, en miljoenen euro's wat er in het CPZ gepompt is, blijft er niets anders over dan op zijn Jip-en-Janneke's concluderen dat het verspilde moeite is. 
Jolanda

Teken ook de petitie 'Geef de zwangere een stem in de geboortezorg': http://petities.nl/petitie/geef-de-zwangere-een-stem-in-de-geboortezorg 
Heb je een bijdrage voor dit blog? Stuur jouw blogpost dan naar actie@geboortebeweging.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten