vrijdag 16 mei 2014

Hormonenwolk

Dit is zo'n geweldig ontroerend filmpje, over een poes die eendenkuikens adopteert op het moment dat ze net bevallen is van haar eigen kittens. Het feit dat de poes net bevallen was toen de kuikens voorbij waggelden heeft ervoor gezorgd dat deze poes de kuikens niet als maaltijd, maar als uitbreiding van haar gezin zag.
Moeder Poes ontfermt zich over EendjesIk wil dit hier delen omdat het voor mij de ongelooflijke kracht van de oxytocinepiek na een bevalling aangeeft. Deze moeder adopteert in haar hormonenwolk iets wat ze normaal op zou eten. Prachtig trucje van de natuur, die oxytocine, het laat ons in no-time verliefd worden en hechten aan onze baby.
Er is ook een keerzijde. Mensen kennen het verschijnsel om in die hormonenwolk opeens de dokter, de zuster, de verloskundige te bedanken. 'Zonder jou had ik het nooooit gered'. Dat diezelfde persoon de bevalling eigenhandig een eind om zeep hielp en geheel onterecht de heroïsche credits toegewezen krijgt, op het moment zelf zien we het niet. Midden in de oxytocinewolk houden we van iedereen en alles om ons heen, en kritisch denken, het is er het moment niet voor.
6 weken later zie je je verloskundige of gynaecoloog voorlopig alweer voor het laatst. Terwijl de echte reflectie, het nadenken, het een plekje geven van alles wat er is gebeurd vaak pas later in het eerste jaar een plekje begint te krijgen. En de heldenstatus van degene die bij de bevalling was, het brokkelt heel langzaam af. Bevallen vrouwen binnen 6 weken vragen om hun feedback, het is niet redelijk. Niet als je niet de mogelijkheid hebt om hier een jaar, of misschien zelfs 3 of 5 jaar later nog eens opnieuw feedback over te geven.

JolandaHeb jij ook een verhaal over feedback geven aan je verloskundige / gynaecoloog, of een andere bijdrage voor dit blog? Stuur jouw blogpost dan naar actie@geboortebeweging.nl

Teken ook de petitie 'Geef de zwangere een stem in de geboortezorg': http://petities.nl/petitie/geef-de-zwangere-een-stem-in-de-geboortezorg

Lees hier de oproep voor Moeders in Actie, en hier de achtergronden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten