woensdag 26 maart 2014

Actie-update

Afgelopen maandag zijn we begonnen met de Moeders in Actie door een eerste brief. Daarin gaven we aan dat er grote veranderingen in de geboortezorg op stapel staan, en dat de moeders van de GeboorteBeweging zich hier grote zorgen om maken. Want of deze verschuiving wel tot betere zorg leidt, dat is nog maar de vraag.

De brief met onze oproep om in actie te komen, o.a. door de petitie te tekenen is flink gedeeld op de verschillende social media. En niet zonder resultaat! De petitie liep al enige tijd, maar is vanwege de huidige ontwikkelingen afgestoft en opnieuw onder de aandacht gebracht. Maandagmorgen begonnen we met ongeveer 2900 handtekeningen. Nu, 2 dagen later, is de tussenstand 4100 handtekeningen. Als je bedenkt dat er per jaar 170.000 vrouwen in Nederland bevallen, dan zijn er nog véél handtekeningen nodig! Blijf de petitie dus delen, of deze blogs om het onder de aandacht van mensen te brengen.

Er is ook een papieren petitie beschikbaar. Deze kan handig zijn om bijvoorbeeld rond te laten gaan onder je kraambezoek, op je zwangerschapscursus, of om op te hangen op de praktijk van je verloskundige. Uitprinten, pen erbij, laten tekenen, en opsturen, meer hoef je niet te doen. Behalve een e-mail sturen naar actie@geboortebeweging.nl om de papieren petitie aan te vragen ;-)

De Moeders in Actie hebben op deze plek hun een eigen blog. De bedoeling is dat dit een blog van moeders is, wil je een blog schrijven, dan is je inbreng zeer welkom! Dat mag een persoonlijk verhaal zijn, of een algemener stuk, iets wetenschappelijks, net datgene wat jij kwijt wilt. Denk daarbij aan thema's als keuzevrijheid, waarom geen gynaecoloog voor een gezonde zwangere, bezwaren tegen een regionaal gezamenlijk dossier, enz enz. Geef aan wat je wilt, of wat je juist niet wilt in de geboortezorg. Het is dé mogelijkheid om jouw stem te laten horen, heb je een blogje, mail dat dan naar actie@geboortebeweging.nl

De Moeders in Actie-pagina op Facebook heeft in 2 dagen tijd al 585 likes!

Er is veel vraag naar meer achtergrondinfo, de plannen van het CPZ komen voor veel mensen als een verrassing, en hen is niet altijd duidelijk waarom die plannen zo'n probleem zijn. We zullen de  komende dagen werken aan achtergrondinfo in duidelijk te begrijpen taal. Deze informatie zal op dit blog geplaatst worden. Nog even geduld, we begrijpen de vragen, maar zoals jullie wellicht zullen begrijpen hebben we het momenteel razend druk.

Zit je op Twitter, tweet je de blogs of andere dingen die met de veranderingen in de geboortezorg te maken hebben, er zijn hashtags voor de actie: #moedersinactie en #mina (waarbij #mina staat voor Moeders IN Actie, en een verwijzing is naar de dolle mina's).

Langzaam begint er iets te schuiven, voor het eerst sinds de oprichting van het CPZ wordt de stem van de vrouwen waar het allemaal om gaat duidelijk zichtbaar. En daarmee ook het gebrek daaraan binnen de groep mensen die beslist over de geboortezorg. Wij hopen met heel ons hart dat jullie mee in beweging komen, op een of andere manier, hoe dan ook, je stem zichtbaar maken. Alle hulp, elk initiatief, is op dit moment zo hard nodig! Wil je wat organiseren, heb je ludieke ideeën, neem dan vooral contact op met de  actiegroep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten